Staň sa na chvíľu barmanom – prekvap ju kubánskym rumovým koktejlom
Spoločné prechádzky vo dvojici po pláži a posedenie niekde na letnej terase pri západe slnka. Aj takto môže vyzerať letná romantika. K nezabudnuteľnej atmosfére a príjemnej konverzácii však často patrí aj chutný drink. A nie je nič lepšie, ako keď ho muž žene urobí sám. Veď predsa čo sa pripraví z lásky, to chutí stokrát lepšie. V článku si preto povieme o niekoľkých koktejloch srumom Havana, s ktorými svoju priateľku zaručene príjemne prekvapíš.
Prečo rum?
Na miešanie rumových koktejlov sú vhodné predovšetkým svetlejšie rumy. Avšak ako si ukážeme aj v našom článku, niekedy sú do drinku lepšie tmavšie, prípadne zlaté rumy. A prečo sa vlastne rum a leto k sebe tak veľmi hodia? Odpoveď je jednoduchá. Ide tu predovšetkým o chuť rumu. Tá pripomína jedninečné tóny tropického ovocia a exotických korenín. Každý jeden dúšok rumového koktejlu preto v ústach vyčarí čarovnú atmosféru slnkom zaliateho Karibiku.
Pozri si zoznam tých najznámejších, s ktorými pri svojej polovičke určite zažiariš.
Cuba Libre
Názov tento koktejl dostal po bojovom pokriku kubánskej oslobodzovacej armády vo vojne za nezávislosť. V preklade zo španielčiny to znamená – Slobodná Kuba. Prvýkrát sa na Kube začal pripravovať až vtedy, keď na ostrov bola privezená Coca Cola. Cuba Libre je už medzi koktejlami ikonou a ztelesnením úslovia – v jednoduchosti je krása. Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 50 ml rumu Havana Club Especial (zlatý rum)
- pár kvapiek limetkovej alebo citrónovej šťavy
- 100 ml Coca Coly
- pohár ozdobte limetkou
Daiquiri
Tento drink vznikol v jednom z najslávnejších kubánskych barov El Floride a vymyslel ho barman Constante Ribalaigua Vert v roku 1937. Všetky zložky drinku treba zamiešať v elektrickom mixére. Drink sa potom podáva vo vychladenom pohári na Martini. Na prípravu budete potrebovať:
- 60 ml rumu Havana club anejo 3 anos (biely rum)
- pár kvapiek likéru Maraschino
- 2 kávové lyžičky trstinového cukru
- pohár rozdrveného ľadu
- šťavu z polovice limetky
- elektrický mixér
Mojito
Koktejl Mojito preslávil najmä slávny spisovateľ Ernest Hemmingway, ktorý si ich najčastejšie dopriaval v havanskej La Bodeguita Del Medio. Ide o jeden z najobľúbenejších drinkov vôbec. Bez tohto nápoja sa nezaobíde ani jedna horúca letná noc na pláži, alebo letná párty. Podáva sa vo vysokom pohári so slamkou a na jeho prípravu budete potrebovať:
- 25 ml rumu Havana club anejo 3 anos (biely rum)
- 2 steblá čerstvej mäty
- šťava z polovice limetky
- 2 kávové lyžičky trstinového cukru
- pár kociek ľadu
- šťavu z polovice limetky
- doliať sódovou vodou
- ozdobiť limetkou a slamkou na pitie
El Presidente
Podľa mnohých ide o nekorunovaného kráľa všetkých kubánskych koktejlov. Názov drinku je odvodený od mena kubánskeho prezidenta Gerardo Machada, ktorý viedol Kubu od roku 1925 do roku 1933. Jeho charakteristikou črtou je elegantná a výrazná chuť. Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 50ml rum Havana club anejo 7 anos
- 5 ml cukrový sirup
- 10-15 ml pomarančový likér
- 15 ml suchý vermut
- pár kociek ľadu
- pomarančová kôra na ozdobenie
El Nacional
Aj jeden z najobľúbenejších kubánskych hotelov dal názov rumovému koktejlu. Drink vynašiel britský barman Fred Kaufman, ktorý v ňom dokázal skĺbiť neobvyklú chuť miestnych ananásov a marhuľovej brandy. Na prípravu tohto koktejlu (najlepšie v šejkri) budete potrebovať:
- 50 ml rum Havana club anejo 3 anos
- 25 ml ananásový džús
- 20 ml limetková šťava
- 10 ml cukrový sirup
- 10 ml marhuľová brandy
- poriadne pretrepať a vyliať do pohára
Canchanchara
Názov koktejlu možno niekomu pokrúti jazyk, no jeho chuť vážne stojí za to. Bol vymyslený počas 10-ročnej vojny (1868 – 1878) na Kube a jeho jednoduchá príprava reflektuje vtedajší problém so surovinami. Stačí vám iba:
- 50 ml rumu Havana club anejo 3 anos
- 25 ml limetkovej šťavy
- 25 ml medu
- ľad.
Príprava je veľmi jednoduchá. V šejkri všetky suroviny poriadne pretrepte, vylejte do pohára s ľadom, a potom už len stačí ozdobiť pohár limetkovým klinom.
Jose Marti Especial
Drink vznikol priamo na Kube pri na jednej barmanskej súťaži koktejlov. Drink napokon vynašiel barman Andy Loudon z baru Satan’s Whiskers vo východnom Londýne. Na jeho prípravu budete potrebovať:
- 15 ml Tio Pepe (sherry víno)
- 20 ml limetkovej šťavy
- 40 ml rumu Havana club Especial
- 20 ml cukrového sirupu
- 4 klinčeky
- 2 ml koreneného alkoholu Ricard
- ľad.
Príprava nie je náročná, len je bohatá na prísady. Do stredne veľkého pohára hoďte klinčeky (rozdrvíte v pohári varechou). Pridajte Ricard, limetkovú šťavu, kocky ľadu, Tio Pepe, cukrový sirup a Havana club Especial. Po každom pridaní jednotlivej prísady ich v pohári poriadne premiešajte. Ozdobte pomarančovou kôrou.